Kies je beweegmomentjes

imagesCAN16FT4Iedereen die door de dag heen regelmatig langer dan een half uur achter elkaar zit, is gebaat bij het inlassen van Beweegmomentjes. Uit de eerste studies komt een voorlopige vuistregel: onderbreek het zitten één keer per half uur voor minimaal twee minuten. Het belangrijkste daarbij is opstaan en de benen in actie brengen.

Werknemers die lang achtereen zitten zonder tussentijds te bewegen, hebben een grotere kans op ernstige chronische ziekten zoals diabetes type II en op overgewicht. Het inlassen van Beweegmomentjes in het werk is daarom een nieuw advies van TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) voor werknemers die tijdens hun werk langdurig zitten.

Wat zijn Beweegmomentjes? Staand telefoneren bijvoorbeeld, of naar een collega lopen in plaats van hem of haar te mailen. Staand of wandelend lunchen in plaats van zittend of gaan staan als een collega aan je bureau komt om even te overleggen.

Naast te weinig sporten en bewegen, vormt ook langdurig zitten een risico op gezondheidsklachten voor de ruim 3 miljoen mensen in Nederland met een ‘zittend’ beroep. Kantoormedewerkers, chauffeurs, maar bijvoorbeeld ook laboranten. Ook al sporten en bewegen deze mensen misschien voldoende in hun vrije tijd, er is toch een risico op gezondheidsklachten als de functie of het beroep periodes van langdurig zitten omvat die zij niet regelmatig onderbreken.

Het effect van Beweegmomentjes

Naast een kleinere kans op diabetes type II en overgewicht zijn beweegmomentjes ook enorm goed voor je botten en gewrichten.

  • Je botten worden belast door het opstaan en lopen, bot blijft stevig door belasting
  • Je gewrichten worden gesmeerd door bewegen, rust roest.
  • En let maar eens op, het is ook nog beter voor je humeur!

Benieuwd of je voldoende beweegt op het werk: doe de test ‘Wat beweegt jou’ via http://tinyurl.com/beweegtest! En kijk voor meer informatie op www.nisb.nl/werk

bron Gezond in Bedrijf.