Na een week daalde de koorts naar een lichte verhoging. Ik bleef klachten houden, onder andere: geen smaak en geur, heftige spierpijn, vergeetachtig, warrig, duizelig, heftig hoesten, kortademig en benauwd. De huisarts schreef medicijnen voor tegen het hoesten en een puffer tegen de benauwdheid. Ook adviseerde ze mij contact op te nemen met een fysiotherapeut gespecialiseerd in herstel na corona.

Ik heb Krista Somberg hiervoor benaderd. 2x per week hebben we contact. Zij reikt mij tips en adviezen aan en we nemen per keer door hoe het is gegaan en krijg ik een uitbreiding van de oefeningen. Ik doe dagelijks lichaamsoefeningen in de vorm van wandelen, ademhalingsoefeningen, yoga Nidra (meditatieoefening) of de oefeningen die in de corona herstel-app staan.

 Trainen

In het begin wandelde ik 2x per dag in een, voor mij, rustig tempo. Althans, dat dacht ik. Omdat ik daarna uitgeblust was, heb ik met Krista gekeken hoe dat kwam. Mijn tempo was toch nog te snel. Het maakte echt verschil toen ik mijn tempo halveerde en na de wandeling 10 minuten rustig ging liggen met de ogen dicht. Ik was daarna licht moe. De kortademigheid kwam met name omdat mijn middenrifspier is aangetast door corona. Hij stond strak gespannen, waardoor het moeilijk was om goed en diep te ademen. Op advies van Krista heb ik een Power Breathe ademhalingsapparaat gekocht. Daarmee train ik de ademhalingsspieren 2x per dag een minuut of 5. Dat is letterlijk en figuurlijk een verademing. Vanaf het eerste gebruik kwam er slijm los, wat met de medicatie niet lukte. Na een week of 3 was het hoesten weg. Inmiddels ben ik alleen kortademig (in lichte mate) bij het wandelen wanneer ik een beetje moet klimmen. Het ademhalen gaat goed en de middenrifspier is meer ontspannen.

inschatten van mijn belastbaarheid

In het begin van het traject vond ik het erg moeilijk in te schatten wat mijn belastbaarheid op een dag is. Ik ging dan ook regelmatig over mijn grens heen, met als gevolg een terugval. Krista stelde voor dat ik bij elke activiteit op een dag, eerst rustig ga zitten of liggen met de ogen dicht en mijn hele lichaam te scannen met hoe ik mij voel. Heb ik nog energie voor een volgende activiteit (zelfs al is het ontspanning) of zit ik aan mijn taks voor deze dag.
Dat is voor mij echt een eye-opener geweest. Ik heb de knop omgezet en doe dit nu dagelijks. In het begin zat ik er af en toe nog naast, maar inmiddels lukt het me om goed naar mijn lichaam te luisteren. Ik heb deelgenomen aan het webinar ‘herstel na corona’ die door het Longfonds is georganiseerd. Terug te vinden op de website van het Longfonds.Het webinar heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Dat rust, reinheid en regelmaat bij herstellen van corona heel belangrijk is.

Werk

Ik ben een maand geleden begonnen met 2 uur lichte werkzaamheden vanuit huis. Dat ging goed, tot ik na 3 weken wilde uitbreiden naar 3 uur. Ik kreeg een terugval. Heel erg moe, wazig in mijn hoofd, concentratieproblemen, kortom overprikkelt. Ik heb een paar dagen rustig aan gedaan en stel nu dagelijks een dagindeling op voor mezelf. Waarbij ik gedurende dag de indeling aanpas naar het energieniveau van dat moment.


Voorbeeld van een dagindeling:

– Rustig opstaan als de wekker gaat.
– Douchen en aankleden.
– Ademhalingsoefening met Power Breathe.
– Ontbijten.
– Half uur yin yoga of lichaamsoefeningen met de corona herstel-app of wandelen.
– 2 uur werken (vanuit huis).
– 20 minuten meditatieoefening (bijvoorbeeld yoga nidra).
– Bodyscan, hoe voelt mijn lichaam en heb ik nog energie.
– Ontspannen (niets doen, lezen, muziek luisteren etc.).
– Lunchen.
– 1 uur werken (vanuit huis).
– Bodyscan, hoe voelt mijn lichaam en heb ik nog energie.
– Wandelen (eventueel een boodschap halen bij supermarkt).
– Ontspannen (niets doen, lezen, muziek luisteren etc.).
– Avondeten voorbereiden.
– Bodyscan energieniveau.
– Half uur yin yoga of lichaamsoefeningen met de corona herstel-app.
– Maaltijd eten.
– Ontspannen (niets doen, lezen, muziek luisteren etc.).
– Douchen.
– 30 minuten meditatieoefening (bijvoorbeeld yoga nidra).
– Slapen.


Ik ga vooruit

Ik merk dat ik enorm vooruit ben gegaan. De wandelingen kan ik goed volhouden. De kracht in mijn lichaam komt langzaam een beetje terug. Het is een lange, moeizame weg met vallen en opstaan. Wanneer ik weer op het energieniveau vòòr corona denk te komen? Geen idee, ik houd mij daar niet meer mee bezig. Het komt zoals het komt. Ik ben trots op mezelf dat ik sta waar ik nu ben. Genietend van elke nieuwe dag met nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden, ben ik blij met de goede en deskundige begeleiding van Krista!

Sandra van Essen, maart 2020