• Maandag 9-9.55 uur Pilates Intermediate nog 1 plek
  • Maandag 10.30-11.25 Pilates Basic, begin je met Pilates of heb je klachten waardoor het tempo/niveau van de Intermediate les niet bij je past, dan ben je hier aan het goede adres) vol
  • Woensdag 19-19.55 uur Pilates Intermediate, nog 1 plek

Wat heb je nodig?

  • Een matje, een handdoek, misschien een kussentje en een vest of deken.

Wil je een gratis proefles volgen?

Schrijf je hier meteen voor in door een mail te sturen naar info@bmvitaal.nl met daarin je naam, leeftijd, welke les/tijd en telefoonnummer of via het contactformulier

Hieronder vind je antwoord op veel vragen over Pilates.

De Pilateslessen worden gekenmerkt door aandacht voor o.a. lichaamsbeheersing, lichaamsbewustzijn, flexibiliteit, houding en ademhaling. Speciale aandacht voor het werken vanuit je centrum, het versterken van je rompspieren  en de dieper gelegen spiergroepen die zorgen voor de stabiliteit van het lichaam.

Ik werk met een 6 weken wisselend programma met altijd een lekkere warming-up op mooie muziek. Verder zul je in de loop van het cursusjaar ook werken met o.a. kleine en grote ballen, weights en dynabands. Mijn uitgangspunt is zijn altijd de klassieke Pilatesoefeningen. Ik werk zelden meer met de klassieke Pilatesseries, maar varieer met de oefeningen afhankelijk van het thema.

Belangrijk is het om te weten dat je zowel tempo als de oefeningen kunt aanpassen aan je eigen mogelijkheden. Ik heb ruime ervaring in het werken met mensen met chronische klachten.

Kosten: €31,50/maand bij inschrijving voor een half jaar.  Kosten €120 voor een 10-rittenkaart die 1 jaar geldig is. Vanaf juli 2024 €33/maand

We werken op sokken of blote voeten (de vloer is wel fris). Aanrader: sokken aan met een profiel eronder. Neem een handdoek mee, een vest of trainingsjack, flesje water en eventueel een kussentje. Matjes zijn aanwezig, je bent vrij om je eigen mat mee te nemen. Koffie na de les is bij de prijs inbegrepen.

Wat is Pilates?

Pilates is een trainingsmethode voor het lichaam, die in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld is door Joseph Pilates. Het doel is het creëren van een evenwichtig spiersysteem, waarin overbelaste spieren worden ontlast en verwaarloosde spieren weer worden geactiveerd. Op deze manier ontstaat er een groter evenwicht tussen de verschillende spiergroepen. De training richt zich in eerste instantie op het activeren en trainen van het “powerhouse”. Dit krachtcentrum wordt gevormd door de diepliggende buikspieren, de bekkenbodemspieren en de stabiliserende rugspieren rond de wervelkolom. Door training van het “powerhouse” ontstaat een “korset” van spieren dat steun en stabiliteit aan de wervelkolom en het bekken geeft. Vanuit hier werken we aan een juiste houding, zodat het lichaam zowel sterk als ontspannen is. De oefeningen zien er rustig uit, maar hebben een zeer diepgaande werking. De oefeningen worden langzaam en zeer bewust uitgevoerd; de ademhaling staat hierbij centraal. De resultaten ven het regelmatig beoefenen van Pilates zijn ondermeer: minder klachten in de rug- en nekregio, een soepele en sterke rug, een plattere buik, sterke, lange spieren en een verbeterde houding en bloedsomloop.

Vraag: Bij Pilates hebben ze het altijd over rompstabiliteit. Wat houdt dat eigenlijk in?

Antwoord: Als mensen rug- of nekklachten hebben als gevolg van verminderde rompstabiliteit, dan hebben ze vaak last van hun rug of nek na lang staan, lang zitten, lang liggen. Op den duur wordt er ook een verhoogde spanning waargenomen in de overgang van nek naar schouders, tussen de schouderbladen of in de onderrug zonder dat er afwijkingen gevonden worden door de arts of therapeut.

De oorzaak zou goed kunnen liggen bij verzwakte of luie diepliggende spieren rondom de wervelkolom. We noemen die spieren ook weleens de houdingsspieren, omdat ze nooit rust hebben. Ze moeten er voor zorgen dat de wervelkolom bij elkaar blijft in alle mogelijke houdingen. Dat betekent dat ze eigenlijk nooit mogen verslappen. Doen ze dat wel om welke reden dan ook, dan moeten de spieren aan de oppervlakte, onze bewegingsspieren dat werk overnemen. Onze bewegingsspieren, de naam zegt het al, zijn heel goed in aanspannen, werken en dan weer even uitrusten. Denk maar eens aan zware dingen optillen en verplaatsen. Dat kun je niet de hele dag doen, maar je kunt wel een paar keer een hele zware doos op tillen. Als je de spieren dan laat uitrusten, dan kunnen ze daarna weer optimaal presteren.  Houdt je die zware doos de hele tijd omhoog, dan geven die bewegingsspieren het op een gegeven moment op en krijg je enorme spierpijn.

Onze houdingsspieren kunnen wel de hele dag door aanspannen. Maar dan moeten ze het wel doen! En hier komen we direct op het verschil tussen een gewone bodyshapeles en een Pilatesles. In de Pilatesles gaan we heel bewust met die spieren aan de gang. We starten met het leren aanspannen van die dieper gelegen spieren en daar bouwen we op door. We maken dus een heel sterk lichaam van binnen en dan pas van buiten. Deze spanning blijven we bewaken tijdens de oefeningen.

Vraag: Waarom worden de oefeningen zo langzaam uitgevoerd bij Pilates?

Antwoord: Als je de bovenstaande uitleg leest, dan snap je dat er heel veel concentratie bij komt kijken om die dieper gelegen spiertjes te voelen én aangespannen te houden. Hoe sneller je beweegt, hoe sneller je de controle over de beweging verliest. Je zult dus alleen gevorderden de Pilates oefeningen snel uitvoeren.

Vraag: Ik heb gehoord van een Powerhouse, corestability, maar nu noemde je ook nekklachten. Die verhelp je toch niet met sterke buikspieren?

Antwoord: Dat klopt. Maar het principe is hetzelfde. Laten we even beginnen met uitleggen a.d.h.v. een bekend stuk. Als je de diepe buikspieren aanspant, activeer je tegelijkertijd ook je diepe rugstrekkers. Stel je voor dat je rug een mast is, dan zijn de spieren aan de voor- en de achterkant de kabels/stagen die de mast rechtop houden. Dus bij het aanspannen van de diepe buikspieren maak je direct ook een sterke rug. Mooi, he? Bij de diepe halsspieren werkt dit net zo. Zijn ze slap, dan werken de stagen aan de achterkant ook niet niet en moet de mast op een andere manier overeind gehouden worden. Namelijk door de grote spieren rondom de nek. En aangezien we het hoofd meestal niet netjes recht op de romp houden, maar naar voren uitsteken of laten hangen, raken de spieren achterin de nek en op de schouders overspannen. Je merkt dat bijvoorbeeld als je op je rug ligt en een buikspieroefening doet. Dan krijg je namelijk heel erg veel pijn in je nek en moet je je handen achter je hoofd houden. Je kunt het ook merken aan vermoeide en pijnlijke spieren in je nek als je lang in één houding hebt gelegen, in de auto zit of lang achter de computer.

Vraag: Maar ik doe al lang aan Pilates en ik heb toch nog last van mijn rug en/of nek. Hoe zit dat?

Antwoord: Dat kan. Eerlijk is eerlijk, in een les is het lastig om sommige oefeningen bij iedereen goed uitgevoerd te krijgen. Daarom raad ik iedereen aan, die last blijft houden een privéles te nemen. Dat is een zeer goede investering voor jezelf. Een andere mogelijkheid is dat om de één of andere reden het bindweefsel in je rug of nek zo strak staat dat je baat kunt hebben bij bindweefselmassage. Werkt dit allemaal niet dan raad ik je aan om naar therapeut te gaan voor een verder onderzoek.

Vraag: Is het niet voldoende om gewoon een goede houding aan te nemen, dan hoef ik niet naar een Pilatesles?

Antwoord: Ja en nee. Ja: Als je houdingsspieren actief en sterk genoeg zijn en je zet netjes alle onderdelen van het lichaam recht boven elkaar, dan hoeven alle spieren niet zo hard te werken.

Nee: want als die spieren niet actief zijn of wel actief, maar niet sterk genoeg, dan houden ze die houding gewoon niet lang vol, dus dan krijg je net zo goed klachten.

Vraag: Ik heb ook last van mijn arm, als ik dingen doe boven mijn hoofd. Dan voelt het alsof er iets klem komt te zitten. Kan ik dan Pilates doen?

Antwoord: Ja: Er zijn verschillende oorzaken voor deze klachten. Een er van is dat de de spieren rondom de schouder ( ook het schouderblad) en dat zijn er nogal wat, allemaal een verschillende spanning hebben. Je kunt je voorstellen, als je veel werk doet met je handen naar voren dat je borstspieren sterker ontwikkeld zijn dan de spieren op je bovenrug aan de achterkant van de schouder. Daar door loopt de schouder vaak niet meer lekker.  Iedere les besteden we tijd aan goed staan, goed zitten. En met regelmaat besteed ik aandacht aan oefeningen voor de schouder. Speciaal om balans te creëren in de spierspanning. Bij klachten wil je wel aanraden om een bezoekje te brengen aan een fysiotherapeut die goed is met schouderklachten.

Vraag: Waarom moet ik op mijn ademhaling letten tijdens de oefeningen? Ik stop toch niet met ademen?

Antwoord: We stoppen niet lang met ademhalen, maar als we goed opletten dan ademen we wel onregelmatig  of oppervlakkig als oefeningen ( of het dagelijks leven) spannend en intensief worden. Als we niet opletten dan zitten we, ook als het niet meer spannend of intensief is, nog steeds met een verhoogde ademhaling. Verkeerde ademhaling roept onnodige spanning op en onthoudt ons lichaam ook van zuurstof. Door oefeningen bewust uit te voeren,  hebben we tijd om  zowel op houding, juiste aanspanning en ontspanning van spieren te letten áls op onze ademhaling. Hierdoor leren we veel over onszelf.  Bovendien ondersteunt een juiste ademhaling  de oefening. Door je te focussen op een juiste ademhaling leer je overbodige lichaamsspanning los te laten. Het lichaam wordt gezond, de geest kalm en evenwichtig, de spieren ontspannen. Niet alleen in de les, maar ook daar buiten.

Vraag: Is dit wat ze bedoelen met dat Pilates ook een Body&Mindles is?

Antwoord: Ja, door met je wil je te concentreren op alle spieren van je lichaam, gedurende de hele les, train je de geest om in het NU te zijn. Als je goed oplet, merk je hoe vaak je geest afdwaalt tijdens de les. Wees niet te streng voor je zelf. Nodig jezelf vriendelijk uit om weer geconcentreerd met de oefening bezig te zijn. Je leert niet alleen in de les op te letten, maar deze oplettendheid gaat zich ook uitstrekken naar het dagelijks leven. En voor je het weet, ga je op je houding letten terwijl je bij de kassa staat te wachten, merk je op dat je ingezakt zit, trek je je bekkenbodem aan terwijl je in een wachtkamer zit en merk je op dat je je gejaagd voelt en dat je dat gevoel kunt veranderen door bewust laag te gaan ademen.