LONGREVALIDATIE

Het programma bestaat uit een individuele intake en training. Afhankelijk van uw   wensen en de behandeling die u nodig heeft, varieert deze intake van 3 tot meerdere sessies. Hierna kunt u 1x of 2x /week deelnemen aan een groepstraining. We trainen serieus, maar hebben net zo goed veel plezier met elkaar. Natuurlijk kunt u ook zelfstandig blijven trainen. Het programma bestaat uit:

Conditietraining: bijv. fietsen op een hometrainer, lopen op de loopband en/of steps

Krachttraining voor armen, benen en romp: met of zonder gewichten, eventueel m.b.v. de aanwezige fitnessapparatuur

Ademhalingsoefeningen diverse ademtechnieken zoals o.a: ademspiertraining om inspanning langer te kunnen volhouden, krachtiger te kunnen uitademen en minder kortademig te zijn, technieken om beter slijm te kunnen ophoesten,

Rekoefeningen

Functionele oefeningen: bewegingen die in het dagelijks leven problemen opleveren, zoals o.a. traplopen, huishouden, bed opmaken, boodschappen dragen

Spel

Ontspanning

Informatie-momenten: omgaan met praktische problemen, voeding, verdeling van energie, etc.

Meetmomenten: 2x per jaar doet u de 6 Minuten Wandel Test en vult u een vragenlijst in om uw kracht- , conditie en kwaliteit van leven te monitoren. De longsrta en huisarts krijgen jaarlijks een verslag.

Wat doet u zelf nog? De overige dagen van de week werkt u zelfstandig aan uw conditie. Er wordt gestreefd naar het behalen van de Beweegnorm voor volwassenen en ouderen, 150 minuten per week matig intensieve beweging, 2x/week bot- en spierversterkende oefeningen en voor ouderen balansoefeningen

Groepstrainingen longrevalidatie bij Kinesis Fysiotherapie Ugchelen: maandag 13.00-14.00, dinsdag 14.30-15.30 vrijdag 10.00-11.00 en 13.00-14.00 uur.

Individuele sessies:bij zowel Kinesis Fysiotherapie maandagmiddag en woensdagavond als bij Fysiotherapie & Wellness Beekbergen op dinsdagmiddag, woensdag en vrijdagochtend.

Vergoedingen longrevalidatie 2019 : Er is een flinke wijziging op komst: Nieuwe patiënten met COPD GOLD II, III en IV krijgen de eerste behandelingen direct vergoed uit de basisverzekering. Afhankelijk van de ernst van de aandoening en het aantal longaanvallen per jaar is er een aantal behandelingen vastgesteld. Het maximum vergoed uit de basisverzekering zal waarschijnlijk 70 behandelingen worden. Dit geldt ook voor bestaande patiënten. Hoe dit precies beoordeeld gaat worden door de longartsen is nog niet bekend. De regel om per jaar het Eigen Risico eerst op te maken blijft.